W rodzinie Martinów wykorzystywano wiele szczególnych przepisów kulinarnych. Jedną z ulubionych potraw Teresy była zupa, której nazwa pochodzi od starofrancuskiego słowa, oznaczającego powolne  gotowanie, duszenie – mijoter. Potrawa ta, dobrze znana w całej Normandii, w innych regionach Francji nosi nazwę  „panade”.
Siostry zaadoptowały przepis i przyrządzały wspomnianą potrawę również w Karmelu.

Zupa panade
Zupa panade

Panade (Soup Minonnee)

Składniki dla 6-8 osób.

Wziąć około 400 gram czerstwego, rozdrobnionego chleba. Ułożyć w garnku i zalać 4 szklankami gorącej wody. Zostawić na noc.
Na następny dzień rozdrobnić chleb widelcem, zalać wodą i zagotować. Następnie dusić na wolnym ogniu około 30 min, często mieszając, do czasu aż mieszanka chleba z wodą nabierze kremowej konsystencji. Dodać 1 litr mleka i 70 g. masła (ok. 1/3 kostki). Gotować jeszcze chwilę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można posypać natką pietruszki.
Zupę tę można potraktować jako bazę i urozmaicać duszoną cebulą, czosnkiem, smażonym boczkiem, grzankami itp.